Stockholm leder arbetet med öppna data i Sverige

I tisdags lanserades Open Stockholm Award 2014. Från scen var alla medverkande överens om Stockholms viktiga roll för öppen data i Sverige. ”Vi är bäst på det här, det står jag verkligen för”, säger Anette Holm, IT-direktör i staden. 

Enligt Anette Holm är grunden till den framskjutna platsen den roll som it-stad som Stockholm byggt upp de senaste 20 åren. Men också det politiska engagemanget för frågan.

- Vi har tidigt fått med oss politikerna och det finns en förståelse för hur väl arbetet med öppna data kan stimulera tillväxt och innovationer och samtidigt visa på den öppna och tillgängliga staden, säger Anette Holm.

Samtidigt anser hon att staden kan bli ännu bättre.

- Jag vill uppmana alla chefer runt om i staden att inte vara rädda för att öppna upp sina data. I längden har vi mycket att vinna på ökad tillgänglighet. Vi behöver inte alltid själva göra den bästa lösningen men ge möjligheten till andra att göra den.

När den andra upplagan av Open Stockholm Award inleddes igår betonade flera talare Stockholms ledande roll och många ser Stockholm som en förebild. När innovationsmyndigheten Vinnova nyligen lanserade en kartläggning, PSI-datakollen, av över 600 svenska myndigheter var det bara ett 20-tal som klarade kraven. Stockholm var en av dem. För att bli ännu bättre och få med sig fler myndigheter behövs samarbete. Med samarbete kan även fler privata aktörer se möjligheten med öppna data.

- Det offentliga behöver inte några business case på samma sätt som näringslivet, men kan det offentliga gå före och uppmuntra näringslivet, som till exempel genom tävlingar där även företag bjuds in, kan stor samhällsnytta uppstå, säger Per-Åke Olsson, vd för Viktoria Swedish ICT.

Enligt honom är det viktigt att enskilda förvaltningar eller myndigheter inte bara tittar på den direkta kostnaden för att öppna upp sin data utan vilken större samhällsekonomisk nytta som den öppna datan kan ge. Stockholm är ett bra exempel som ser öppna data i ett större perspektiv.

- Vi måste vara ödmjuka inför att alla inte kan driva öppna data framåt, då blir det ännu viktigare att vi som är stora kan visa vägen och uppmuntra till samarbeten, säger Anette Holm.

Inför årets tävling har flera nya samarbeten gjort att även regional data och data från flera andra organisationer finns tillgängliga för de tävlande. Sammanlagt finns över mer än 100 datakällor tillgängliga.

Här kan du se en insplening från hela lanseringseventet. 

Se bilderna från invigningen av Open Stockholm Award på Flickr

Publicerad
Uppdaterad